Julafton

Julafton...
Den mysigaste och bästa dagen på hela året enligt mig och väldigt många andra...
Den värsta dagen på hela året för aldeles för många människor...
Jag ägnar denna dagen åt att skänka en tanke till alla som inte har det lika bra som du och jag, till alla barn som den här dagen lever i en mardröm och till alla som är ensamma.

Jag delar med mig av en av de finaste och mest tänkvärda låtar jag vet...

Gabriellas sång

- Lyssna och fundera en stund..
Ha sedan en Jätte jätte jätte god jul!


" Det är nu som livet är mitt
Jag har fått en stund här på jorden
Och min längtan har fört mig hit
Det jag saknat och det jag fått

Det är ändå vägen jag valt
Min förtröstan långt bortom orden
Som har visat en liten bit
Av den himmel jag aldrig nått

Jag vill känna att jag lever
All den tid jag har
Ska jag leva som jag vill
Jag vill känna att jag lever
Veta att jag räcker till

Jag har aldrig glömt vem jag var
Jag har bara låtit det sova
Kanske hade jag inget val
Bara viljan att finnas kvar

Jag vill leva lycklig för att jag är jag
Kunna vara stark och fri
Se hur natten går mot dag
Jag är här och mitt liv är bara mitt
Och den himmel jag trodde fanns
Ska jag hitta där nånstans

Jag vill känna att jag levt mitt liv"


21 December

Sådär...

Än så länge ligger jag rätt bra till i veckans planering..

Igår kom världens bästa mami och papi hit med julgranen.. Och den är sååå jäkla fin tycker jag. Passar perfekt i vårat STORA vardagsrum.

   
                        

                                

Idag har jag också uträttat en massa.. Gick till Samarkand vid halv 8 och satt med uppsatsen för att "bara kolla en sista gång" fram till 11. Skickade sen in den till Urkund så nu kan vi inte ändra ett enda ord i den :) SKönt faktiskt.

Var upp på stan och handlade lite inför julgodisbaket och skinkgriljeringen. Sen satte jag och Johan igång med stora julbaket :)

Cakepops och Bountbollar vart det.. men det var ganska svårt att få till dem. Men GODA det vart dom.
Ska fixa lite Rockyroad till uppesittarkvällen också såklart.

                    

Imorgon ska Johan ta tag i julskinkan och sen kan julen få komma för då är allt klart och både jag och Johan är lediga tillsammans i massa dagar..Underbart.. :)

Hoppas ni har en bra vecka..
Puss och Kram


Tisdag 20 december

Ännu en gång så är julveckan här och allt vad det innebär..
Dagarna är fullsmockade med roliga saker.

Idag (Tisdag)-
Tänker jag göra sista stora julstädningen och tvätta det som behöver tvättas.. sen tänker jag inte göra något mer innan jul. Granen skall tas in och klädas på och eventuellt ska jag göra lite julgodis. Har fått två superrecept:

Cakepops

1 pkt Krossad Ballerina kladdkaka
50g philadelphiaost
1 dl florsocker
en stor sked Nutella

Blanda ihop allt och rulla till bollar. Ställ in i frysen 30 min.
Doppa sedan i vit smält choklad och rulla i färgglatt strössel.
Eventuellt kan man sätta i en pinne också så blir det lite roligt.

Bountybollar

50g smält smör
100 g riven kokos
2dl florsocker
1/2 dl vispgrädde

Blanda ihop allt och rulla till bollar
ställ in i frysen 1 timme.
Doppa i mörk choklad och låt stelna i formar.

Onsdag-
Ska träffa Carola för en absolut sista genomgång av uppsatsen och sedan ska vi skicka in den för granskning hos Urkund. Sedan finns det ingen återvändo. Då får det bära eller brista.

Torsdag- Inget planerat faktiskt. Men kanske kan vi börja med julskinkan på kvällen.

Fredag = Lön!
Ska till MVC för kontroll på morgonen och sen drar vi till Borlänge en snabbis för att handla de sista två julklapparna och sedan kommer Jane och barnen eventuellt hit för att fira lite jul.
På kvällen är det uppsesittarkväll med skinkmacka, julgodis, julfilm och fina vänner.

Lördag- Julafton.
Grötfrukost hos Anne och Håkansson på morgonen och sedan delar jag och Johan på oss under förmiddagen.
Han åker till Gonäs och Jag till Harnäs. I år orkar jag inte flänga runt så jag blir kvar där. Johan kommer till oss efter Kalle anka när det är dags för mat och paket :)
På kvällen blir det julmys här på Eriksgatan med syskon och respektive.

Söndag- Juldagen
Är för en gångs skull inte planerad alls, förutom den obligatoriska kalkonmiddagen hos mormor och morfar. Tror att det blir en mycket lugn tillställning för oss på kvällen med sällskapsspel och lite drinkar.  


19 december..

Nu mina vänner kommer jag göra något som jag annars aldrig gör. Jag kommer skriva om mina åsikter offentligt. Jag vill bara göra ett inlägg där jag spyr lite galla över främlingsfientlighet och rasism, då det sproder sig som en löpeld bland folk just nu.
Detta är absolut helt mina egna åsikter och jag känner inget behov av att debattera, försöka övertyga eller ändra andra människors åsikter även om jag mår riktigt illa över vissa människors fruktansvärda människosyn.

Jag börjar med en liten funderare:
Om jag eller mitt land av någon anledning skulle hamna i en situation som kräver att jag flyr med min familj för att överleva, hur skulle jag tänka då, vart skulle jag bege mig??

* Jag skulle vara mån om att komma till ett land där både jag som kvinna och min man gavs möjlighet till sysselsättning för att vi på såvis på sikt åter ska kunna bli självförsörjande.
* Det skulle också kännas oerhört viktigt för mig att mina barn erbjöds en plats i förskola/skola för att deras framtid trots allt skulle bli säkrad.
* Att sjukvård och liknande fanns som ett tillgängligt allternativ för även mig och min familj som "invandrare", skulle vara av stor betydelse för mitt val. Vem som helst kan bli sjuk när som helst och behöva vård.
* Jag skulle givetvis försäkra mig om att jag i det nya landet inte stod under samma hot och risker som i landet jag flydde från.
*Slutligen skulle jag vara evigt tacksam om landet i fråga hade kapital och möjlighet att med själv av socialförsäkring kunna erbjuda mig och min familj ekonomiskt stöd om vi skulle behöva det för att kunna starta om på nytt.

SÅ, skulle nog jag tänka.. undrar hur de flyende människorna som hamnar i Sverige tänker.................
Just det, förmodligen EXAKT likadant, just för att de också är människor med värdighet, integritet och drömar.

Jag har fått privilegiet att sitta med i ett samtal med en nyss hitkommen man och kvinna från ett fruktansvärt nedhärjat land. Jag har lyssnat till deras historia. Hört deras berättelser om en uppväxt som liknar min egen med framtidsdrömmar, planer, skolgång, tonårsproblem, lyckan över att få första lönen, över att bli föräldrar och skapa sitt eget boende. Jag har sedan fått höra hur alla drömmar och planer slogs i kras på grund av konflikter i landet de levde i.
Jag har fått ta del av de starka känslor som personerna i fråga visade när de berättade om hur de fått lämna allt och alla och fly för sin överlevnad. Jag hörde smärtan i mannens röst när han förklarade hur det kändes att tvingas sätta sina barn och sin hustru under den riskfyllda färden under en lastbil, Hur det kändes att inte kunna ge sina barn mer än en apelsinklyfta att äta på en hel dag, Ångesten över att hans barn har fått lov att bära en stulen skjorta bara för att den enda skjortan som lillen hade på sig vid flykten blev för liten efter 1 år på flykt och stoltheten över att han lyckades behålla sin familj intakt och i livet under hela tiden. 
Jag skämdes när jag hörde deras upplevelse av att vara i Sverige. Förutom att de, hur mycket de än försöker, har otroligt svårt för det svenska språket lever de med en känsla av att vara otäcka och farliga individer. Ingen människa möter dem någonsin med blicken ute på gatan, det är inte heller någon som säger Hej. Kvinnor (och kanske även män) har en tendens att sätta handen för sin handväska och hålla i den lite extra när någon av "dem" ska passera och expiditen i affären håller ständigt ett vakande öga under familjens närvaro.
Samtidigt som familjen försöker anpassa sig till ett liv i Sverige, ett land de helst inte vill vara i, är de medvetna om att de aldrig kan återvända till sitt "riktiga" hem. De brottas med känslan av att vara utanför, osjälvstädniga och helt enkelt värdelösa. Frågorna om deras övriga familj, släkt och vänner lever, om platserna där deras minnen har skapats  finns kvar och om deras ägodelar finns kvar, är ständigt närvarande.
Samtidigt är de så oerhört tacksamma för den hjälp som Sverige har erbjudit dem, och efter år på flykt känner de äntligen en liten gnutta hopp inför framtiden, även om de nu får börja om från början och då vägen tillbaka till en självständig vuxen är låång och otroligt smärtsam. Mamman berättade också stolt om den fina vita klänningen som hon har fått tag på till sin lilla flicka inför den kommande skolavslutningen om ett par veckor (dett avar i våras). Det trodde hon Aldrig att hon skulle få uppleva. Resten, enligt henne, spelar egentligen ingen roll.

ATt skriva detta får mig att återuppleva den där dagen och alla känslor som var i rummet. Jag vill verkligenatt alla tar chansen att få lyssna till en sån berättelse. Våga prata med invandrarna och våga vara nyfiken och intresserad av vad de gått igenom. Kunskap är makt och vi skulle komma så otroligt mycket längre om vi visste mer om varandra.

Ytterligare ett argument som man ständigt hör i debatter från okunniga är "de kommer hit och tar våra jobb". Tänk efter. Exakt hur många jobb som du har sökt har gått till en invandrare? På hur många arbetsplatser som du överhuvudtaget kan tänka dig att vara på, arbetar en ivandrare? På exakt hur många platser i det vardagliga livet (försäkringskassan, Ica, mcdonalds, polisen, dagis, skolan, abb, o.s.v) stöter du på en arbetande invandrare? De tar inte alls våra jobb... Jobben som vi inte vill ha har de eventuellt chans att få efter lång tid i Sverige om de har tur. Att då motargumentera med att "nej de behöver inte jobba för de får ju socialbidrag", det är också bullshit tycker jag. Socialbidraget kan inte ge en familj ett drägligt liv och är endast en hjälp på traven för de som inget annat har. (Däremot är det fruktansvärt många svenskar som lever år efter år efter år på socialbidrag trots att de faktiskt har betydligt större möjligheter att försörja sig själva.)


Avslutningsvis så vill jag påpeka att jag tycker att det är skrämmande att en så fruktansvärd händelse som skedde i vår lilla stad under helgen, hamnar i skymundan av alla rasrelaterade debatter. Det är inte det som är viktigt. En man dödade en annan man och det är där fokus bör ligga, INTE på hudfärgen.Jag skickar en varm tanke till alla anhöriga (både offrets och gärningsmannens) som fick sina liv förstörda under ett fruktansvärt ögonblick i fredags.
   


15 December

Hoolabadoola....

Torsdag idag och det är veckan före jul... det är helt otroligt..
det är bara två veckor + några dagar kvar på det här året. Fantastiskt... 

Det är dock fortfarande blaskigt och gråmulet ute vilket gör att energin och julstämningen inte har infunnit sig ordentligt än. Det spelar ingen roll att det luktar pepparkakshus, att vi myser med ljus och att julgardiner och liknande är uppe. Nej, massa snö och glatt humör vill vi ha!!!

Till helgen är det dock glöggmingel i Harnäs som står på schemat, jag hoppas att några av kusinerna dyker upp, var aldeles för längesen vi sågs. Det blir säkert myspys.  Ska även försöka baka julgodis någon dag framöver. Cakepops, rockyroad och knäck kanske.. Måste ladda upp inför uppesittarkvällen som i år blir hemma hos Tomas och Johanna.. och Johan måste ju såklart få med sig lite till jobbet så att dom har något att smaska på inför julledigheten. Lussebullarna som jag bakade åt dom tog tydligen slut snabbt, så nu har dom efterlyst mer :)

Nää, nu ska jag fortsätta göra sådana här viktiga saker som bör göras vid total ledighet. Fixa naglar, ögonbryn, hår och dricka kaffe..

Ha det bra...puss och Kram


13 december

Jaha, då sitter jag här och har inget att göra..
Uppsatsen är klar, varenda skåp och låda är rensad och städad, golven är skurade, kläder är tvättade (allt från strl. cl46 till M), kylskåpet är urtorkat, julklapparna inslagna, lussekatterna och pepparkakshus är klart.
Dessutom har det blivit plusgrader igen så det töar jättemycket ute och vi har dessutom haft vårat kontaktbarn för sista gången.
Ja, som sagt det finns inte så mycket att göra nu och det är en konstig känsla..
Måste försöka koppla av och njuta av det men jag får samtidigt en konstig känsla av dåligt samvete och skuld över att inte göra något. Rastlös blir jag också... Får försöka ägna min tid åt att göra livet gott för min hårt arbetande och superälskade man istället. :)
Hur som helst, 5 veckor kvar eller 41 dagar för att vara exakt.
Sett till statistik så är det normalt att släppa bomben inom en ram på 3-7 veckor från och med nu.
Så som det känns nu blir nog nersläpp snarare förr än senare för vår del. Det ingår dock inte riktigt i min planering så jag hoppas att den stannar tiden ut åtminstonde :) Jag vägrar att packa våra väskor innan nyår, så det så!!
Nu kommer Johan hem, ska pussas lite med han...

8 december

Äntligen äntligen äntligen har vintern kommit på riktigt.
Det är aldeles vitt och kallt ute, precis som det ska vara. Jag älskar det!

Igår var jag och Carola ner till Örebro för att träffa vår handledare och gå igenom C-uppsatsen en sista gång face-to-face (sen blir det telefonhandledning så att vi slipper åka.).)
Och tro på fan att hon ansåg att vi var så gott som klara.. Hon påpekade lite småpill som rubriksättning, något stycke som ska flyttas till ett annat kap. och några referenser, men annars ansåg hon att vi kunde påbörja slutdiskussionen och sen anse oss vara klara.
DESSUTOM, sa hon att metoddelen var den bästa hon läst... Det är så jäkla sjukt. Hur kunde vi bli klara med en c-uppsats på 6 veckor när vi har 10 veckor på oss?
Jag fattar ingenting men är så sjukt nöjd med vårt arbete :) Platsen där vi har utfört studien har dessutom bett oss komma på deras APT och föreläsa om det vi har gjort. Spännande!

Dessutom, som krydda på moset, fick jag nu ut nästa termins schema också,,, Där står det!!!!
Examen socionomprogramet- Fredag 1/6 12-15 Aulan

För övrigt så tror jag att min hjärna har fått en knäpp, eller att kroppen helt enkelt börjar förbereda sig på en omställning för jäklar vilken energi jag har. Har under några dagar rensat och gått igenom varenda liten låda och skåp här hemma. Jag har kastat och rensat och nu finns det verkligen bara saker som  vi faktiskt använder kvar, resten är kastat eller placerats i källaren. Fasen vad skönt det känns... Jag har verkligen ingenting mer att fixa med nu förutom att vila, slå in lite julklappar och umgås med mina kära. Inte helt fel.

Men nu ska jag till centret och börja pilla på uppsatsen...

Ha en bra dag!! P&KFredag 2 december

Det blev en ganska lyckad shoppingtur igår.. Lyckades få klart julklappar till några av barnen, båda systrarna och några till... Bra början.
Imorgon blir det en tur till Ikea, ska följa med syster och Tomas dit eftersom dom ska flytta och behöver lite nya saker.  Jag har börjat tycka att Ikeasaker är sjukt tråkiga och riktigt opersonliga, men någonting ska säkert kunna slinka med till kassan misstänker jag, och kanske lite fler julklappar också :) Det blir trevligt hur som helst och jag hoppas att jag får äta massa köttbullar.


Idag har jag och Carola återigen varit effektiva och vi har nu fått klart analysen och haft det sista uppföljningssamtalet. Nu finns de mesta materialet på plats och det är dags att börja finjustera, pilla, flytta text, ta bort text och allt sånt där. Det ser mycket ljust ut och nästa vecka ska vi träffa vår handledare en sista gång, Spännande!!!
 
Ikväll blir det en lugn kväll hemma i soffan. Känner att jag behöver vila lite så det får bli Idol och massa godis.. Och tydligen skulle Håkan komma hit för att testa något nytt sällskapsspel som han har fått.. det blir säkert bra.

Nu ska jag steka på lite lövbiff och kleta in dom i massa örtsmör.

Ha en trevlig Fredagkväll och håll tummarna för att snön kommer nu... jag Läääängtar efter den!


Torsdag 1 December

Okej, here we go again!

Julklappsbestyr är det som toppar min to-do list för tillfället, (förutom allt skrivande såklart), och jag ska snart ta med min man upp på stan för att kika lite. Har beställt hem en hel del klappar från Internet, men långt ifrån alla är klara. Älskar att köpa julklappar men tycker att tjusningen med det hela är att gå i affärer och mysa, därför aktar jag mig lite för internetshopping även om det är guld värt när det gäller att hitta personliga julklappar!

Idag har jag och Carola planerat kommande veckor lite också så att jag har lite koll på vad som ska göras fram till jul. Det är fullt upp vill jag lova, men endå perfekt tempo så att vi aldrig behöver känna oss stressade. Helgerna är dock fullbokade nu och jag gissar att de sista veckorna av det här året kommer springa förbi i en rasande fart, precis som vanligt. Är dock så sjukt nöjd över att vara HELT ledig under julveckan och veckan därpå för första gången på flera år. Har alltid jobbat mycket under jul eller haft tenta eller liknande, men i år (under förutsättning att vi inte missbedömt vår förmåga att bli färdiga i tid med uppsatsen) komme rjag vara ledig både veckan före jul och veckan efter jul... UNDERBART! Jag ska njuta så jäkla mycket. Johan har också fått lie ledigt så det kan inte bli bättre.

Har också fått en tid till tandläkaren nu i December som jag idag ringde och bokade om. Vem fasen har råd att gå till tandläkaren och betala 975:- för en undersökning precis innan jul?? inte en student iallafall, inte ens fast jag har en tät man :) Nej, ombokning av den fick det bli och nu behöver jag inte gå förrän i Januari, Nice!

Det var det.. nu ska jag gå på klappjakt.

See ya!


RSS 2.0